Filtrirne vreče

Uporaba filtrirnih vreč


Za dosego visoke kvalitete vina je obvezno razsluzenje mošta. Pri odtoku čistega mošta znaša ostanek – razsluz cca. 20-30%, kar smo zavrgli ali pa še pustili usedati, vendar nismo dosegli želene kvalitete niti količine. Z uporabo filtrirne vreče pridobimo preko 90% bistrega aromatičnega mošta. S tem načinom filtriranja pridobimo na ekonomičnosti in kvaliteti kletarjenja.

Za preše od 50 L – 600 L in letni količini mošta 300 litrov ali več se strošek nabave filtrirne vreče in dodatka diatomejske zemlje, ki je potrebna pri filtriranju povrne prej kot v eni sezoni.

Navodila za uporabo: RAZSLUZ NE SME VRETI in obvezno se držati granulacije.

Razsluz zlijemov kad in dodamo diatomejske zemlje kot so

  • CELATOM FW 60.........2000 g/hl ali
  • BECOGUR 4500.............2000 g/hl ali
  • BECOLIT 5000...............2000 g/hl ali
  • EUROPERL 700.............2000 g/hl ali
  • CLARCEL GROBI.........2000 g/hl ali
  • druge po navodilih proizvajalcev

Dobro premešamo in nadalje v času 1 ure še večkrat ponovimo, tako da dosežemo čim boljšo porazdelitev razsluza in diatomejske zemlje. Filtrirno vrečo pred vsako uporabo temeljito operemo, tudi novo. Filtrirno vrečo obesimo na koš in napolnimo, nato odprtino zavežemo, ušesa snamemo in pričnemo z enakomernim stalnim stiskanjem.

Po končanem stiskanju filtrirno vrečo takoj izpraznimo, obrnemo in operemo z hladno vodo. Po končani sezoni lahko filtrirno vrečo operemo v pralnem stroju na temperaturi do 30oC brez uporabe detergentov. Filtrirno vrečo pri sušenju ne izpostavljamo soncu.

Dobili ste čist in aromatičen mošt, ki ga po ustaljenem postopku pridelate v vino.

Za naročilo filtrirne vreče potrebujete: NOTRANJI PREMER KOŠA x VIŠINA KOŠA STISKALNICE.

Filtrirne vreče za različne tipe stiskalnic

Vmesne plošče za stiskalnice


Plošča je iz plastike in ima atest za uporabo v prehrambeni industriji. Pri stiskanju grozdja kakor tudi pri stiskanju zmletega sadja se pojavlja problem, ko se kljub velikim pritiskom, ki jih zagotavljajo stiskalnice, vsebina v košu stiskalnice ne odcedi v zadostni meri. Posebno slabo je odcejanje v sredini koša (slika a).

Opisani problem uspešno rešimo z vmesno ploščo, ki jo med polnjenjem koša vstavimo v stiskalnico kot prikazuje slika b. S tem dosežemo bistveno boljše odcejanje po vsej višini koša stiskalnice. Za eno stiskalnico običajno uporabimo dve plošči, pri primerih koša nad 600 mm pa lahko tudi več (tri do štiri).

Z uporabo vmesne plošče spremenimo porazdelitev sil v košu, preprečimo zgoščevaje samo v zgornjem in spodnjem območju koša. Na ta način lahko z isto silo stiskanja dosežemo boljši učinek stiskalnice. Plošče so debeline od 6 do 10 mm in so nelomljive, ne vpijajo vlage in se lahko čistijo. Za naročilo plošč je potrebno izmeriti notranji premer koša, s tem da se odšteje za zračnost (ovalnost) koša 3 do 5 mm.

vmesna-plosca-stiskalnica
 
KONTAKT

040 228 158


Za vsa vprašanja smo vam na voljo preko kontaktnih podatkov.

 
KONTAKTNI OBRAZEC

Obrazec bo poslal vnesene podatke na naš kontaktni naslov. Podatke potrebujemo, da vam lahko odgovorimo. Vaših podatkov za druge namene ne obdelujemo in jih ne posredujemo tretjim osebam. Če želite naknadni izbris vašega povpraševanja iz naše baze prejetih e-pošt, stopite v stik preko kontaktnih podatkov.

Povpraševanje